ghinioane, lighioane, șamd

43265334Gigel (să ne înțelegem de la început) e un idiot. De genul: stai cu parul pe el și în creierul lui tot nimic nu rămâne. Dacă Mama Natură n-a fost binevoitoare cu Gigel, mama lui care l-a adus pe lume și l-a educat a fost. Adică cum? Adică i-a dat odorului ei bani de cărți. Pe care odorul i-a folosit cu cap: la ce-i trebuie lui cărți?! Ei da, parcă n-a văzut el că la școală copiii care citesc sunt de râsul curcilor. Așa că Gigel și-a cumpărat ghiuluri de aur să le poarte pe degete și la gât că deh, ce-i valoarea fără oleacă de sclipici?

Doamna Pix, dincolo de faptul că a avut ghinionul în viață să ajungă să practice o meserie unde respectul față de femei tinde spre zero, a știut mereu că lucruri bune li se întâmplă celor care știu să-și joace cărțile. Singura problemă fiind, bineînțeles, să nu lase pe nimeni s-o vadă cum învârte ea lumea pe degete, că atunci cam pute treaba rău.

Doamna Pix și Gigel s-au cunoscut. Și cum Gigel e idiot și doamna Pix de-abia așteaptă să se mai folosească de vreun fraier, îi explică băiatului cum el e bun de șef și locul lui e sus, sus de tot. Unde-ați auzit voi de om căruia să i se zică că e bun de șef și să aibe șanse să fie normal la cap vreodată în viața? Exact așa credeam și eu. Gigel a învățat că dacă ridică tonul, suge burta și umflă pieptul nu-i stă nimic în cale: asta pentru că, sincer, când face asta zici că i-a făcut cineva o echilibrare de roți și stă să explodeze, dar astea sunt detalii minore. Gigel a mai învățat ceva: titlul potrivit și-o gașcă de lăudători,  atât e necesar pentru ca orice rahat să fie considerat un mare lucru. Mare om, Gigel ăsta.

Doamna Pix e fericită. Când vrea să obțină ceva îl pune pe Gigel să dea din coate și să zbiere ca un iepure la tăiat. Celorlalți copii nu le place de Gigel, dar fac orice ca să scape de el. E bună treaba. Așa se face. Dar cât mai ține?

Gigel se prinde că dacă își ia aproape oameni cu mai multă materie cenușie în cap decât el e cam cu două tăișuri. Adică da, parcă lumea ascultă mai tare de ăia decât de el, dar dacă aia vor să fie ei șefi și să-l dea pe el la o parte? Cum să nu mai fie el șef?! Nu se poate. Așa că Gigel încearcă să scape de oricine e mai deștept ca el. Și sunt mulți. Săracul Gigel…

Gigel nu reușește. Și chiar sunt oameni care văd că Gigel e un idiot și doamna Pix îl împinge de la spate. La un moment dat Gigel cade. Și de pe tron și în dizgrație, întrucât nici dracu’ nu-l mai crede pe el când se bate cu pumnul în piept și se scobește cu un deget în nas. Asta nu l-a oprit din a încerca. Gigel a mai scuipat vreo două-trei blasfemii, s-a mai luat la trântă cu vreunul mai forțos din punct de vedere intelectual ca el, de astea. Chestii normale.

Asta nu se vrea a fi vreo pagină ruptă din vreun atlas de mitocănisme,  nici pamflet nu e, întrucât sunt serioasă. Pe Gigel ăsta îl cunosc și încă de mult timp. Am fost acolo când a aterizat în curuț după ce s-a prins lumea cu ce se mănâncă persoana lui. Asta a fost acum trei ani și destul de multe luni. De atunci ne-am tot întâlnit, în diverse situații, de fiecare dată ajungând să-mi fac cruce și să-i mulțumesc oricui e acolo sus și are grijă de suflețelul meu că nu mă aduce în aceeași cameră cu acest muci-în-ceai prea des. Doamna Pix? E bine, fericită, din păcate nu-i mai iese nicio pasență; asta nu înseamnă că nu încearcă.

Ieri seară am primit un telefon. În care am auzit din altă gură poveștile și frustrările mele legate de cei doi. Pentru că deh, trei ani nu-i suficient ca să treacă mai departe și să nu mai încerce mitocănii tipic românești pe un același grup de oameni. Merită cât mai mulți din cât mai multe generații să dorească să le introducă, cu respect, o talpă de papuc în organul vorbirii.

De-aia am ajuns să citesc ambalaje de șampon, pe bune, să nu mai văd prin ziare și pe net vreun ins dinăsta din specie cu Gigel, dar urcat pe-un piedestal cu ceva mai multe brizbrizuri, sclipici și beculețe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.