Ieftin ca braga

Prima oară când m-am dus la cumpărături în Praga vă jur că nu am înțeles nimic. În primul rând pentru că coco-ul lor nu prea făcea sens pentru mine. În al doilea rând pentru că nu înțelegeam de ce 75% din raft e la reducere.

Și nu așa, dragii mei, reducerile cu care suntem noi obișnuiți, de 5% și lăsăm raftul gol. Discounturi de 20-30% la tot pasul, de la ouă până la produse cosmetice. La țoale, la schimbările de anotimp, prețurile se duc în jos cu 70%. Olimpiada prețurilor mici a căpătat cu totul si cu totul alt sens în acel moment, pentru mine.

Nu înțelegeam. Mă uitam ușor siderată și în coșurile de cumpărături ale oamenilor. De ce Doamne iartă-mă ai cumpara 5 kilograme de carne tocată o dată? Sau 4 perne și 3 pâini? Sau 5 tricouri identice.

Am zis că mă țin tare. Am rămas fidela Arielului, chit că Persilul era mai des la promoție. Am evitat să merg joia la cumpărături, că atunci se băgau noile reduceri. Chiar am încercat, da?!

Am eșuat lamentabil până la urmă, nu am mai putut spune nu. Și așa m-am trezit acasă, ușor buimacă de cap, întrebându-mă unde o să fac loc în baie să depozitez tampoane pentru un an.

 

Ca și consumator, nu pot zice că sunt mare fan de reduceri. Nu pentru că nu sunt bine venite, dar pentru că atunci când e prea mult, strică.

Semnul meu de întrebare nici măcar nu stă aici, ci mai degrabă în cum mai construiesc brandurile zona de loyalty. Că e importantă și aia, e important să știi că ai un om care de fiecare dată când merge la cumpărături te caută. Dar așa, dacă îl aduci în stadiul in care să-și umple coșul de cumpărături cu tine, ca mai apoi să te evite vădit vreme de câteva luni – fie pentru că are suficient acasă, fie pentru că i s-a luat o perioadă (că se întâmplă) – care e beneficiul pe termen lung?

Că trăim într-o societate de consum rapid, sunt de acord. Dar mi-ar plăcea să văd din ce în ce mai des gândirea a la long.

2 gânduri despre „Ieftin ca braga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.